Hoe het werkt

Om de juiste match te vinden, heeft Kraamzorg 1op1 vier eenvoudige stappen ontwikkeld.

Terug naar overzicht

Gewijzigd advies gebruik mondneusmasker

 
Gepubliceerd: 20-5-2022

In verband met de huidige situatie rondom Covid-19 is het gebruik ten aanzien van het gebruik van het chirurgisch mondneusmasker versoepeld in een advies.

Uitgangspunten gebruik PBM in een niet (vermoedelijk) besmette situatie
Het gebruik van het chirurgisch mondneusmasker is gewijzigd in een advies in een niet (vermoedelijk) besmette situatie. Naast de preventieve maatregelen wordt het gebruik van het mondneusmasker in de volgende situaties geadviseerd:.

1. Het advies in een niet (vermoedelijk) besmette situatie voor het dragen van een chirurgisch mondmasker, type IIR voor de kraamverzorgende geldt in de volgende situaties:
- Op verzoek van de cliënt (stem dit als kraamverzorgende af bij start zorg)
- Bij voorkeur van de kraamverzorgende, bijvoorbeeld omdat je in een kwetsbare groep valt als kraamverzorgende
- Bij een (verdenking op) besmetting COVID-19

Draag tevens binnen de 1,5 meter bij een mogelijk contact met lichaamsstoffen in ieder geval de volgende beschermende middelen:
2. Handschoenen bij mogelijk contact met lichaamsstoffen (bij controles kraamvrouw/baby en helpen douchen/toilet kraamvrouw, vuile was sorteren, schoonmaken van oppervlakten waar lichaamsstoffen aanwezig kunnen zijn); ;
3. Plastic halterschort bij mogelijk contact met lichaamsstoffen (bij controles kraamvrouw/baby en helpen douchen/toilet kraamvrouw);

Uitgangspunten gebruik PBM in een (vermoedelijk) besmette situatie
Het gebruik van beschermende middelen in een (vermoedelijk) besmette situatie COVID-19 blijft ongewijzigd. Hiervoor geldt:

Draag in ieder geval tot de uitslag bekend is bij een vermoeden of bij een besmetting tijdens zorgverlening binnen 1,5 meter de volgende beschermende middelen:
1. Chirurgisch mondmasker, type IIR;
2.  Handschoenen;
3. Veiligheidsbril;
4. Schort met lange mouwen bij zorg binnen de 1,5 meter en mogelijk contact met lichaamsstoffen (controles kraamvrouw/baby en helpen douchen/toilet kraamvrouw), zie Toelichting voor meer informatie over het schort met lange mouwen.
5. Bij het schoonmaken van sanitair draag je naast de bovenstaande middelen 
1 t/m 3, ook een halterschort.

Zie voor meer informatie: Werkinstructie voor de kraamverzorgende i.v.m. het coronavirus 

 

Apenpokkenvirus

Gepubliceerd: 24-5-2022

In Nederland is in een enkel geval het apenpokkenvirus geconstateerd. Alhoewel de kans klein is dat je er mee te maken krijgt als kraamverzorgende, toch alvast een eerste richtlijn hoe te handelen indien je zelf besmet bent of indien je komt te werken in een gezin waar een van de gezinsleden een besmetting heeft opgelopen. Er is nog geen richtlijn vanuit de overheid. Zodra deze bekend is, zullen we deze richtlijn volgen en jullie daarover informeren.

Thuisisolatie
Personen met (een verdenking op) apenpokken worden verzocht in thuis isolatie te gaan. Zij kunnen getest worden. Is de test uitslag negatief dan kan de isolatie worden opgeheven. Zijn zij positief, dan worden zij verzocht in isolatie te blijven tot de ziekte niet langer meer besmettelijk is. Dat is op het moment dat de huid volledig genezen is. 

De meeste mensen krijgen de ziekte na contact met een besmet mens of dier die het virus bij zich heeft. Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus, ogen), open wondjes (niet per se zichtbare wonden). Het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, maar niet via zwevende druppeltjes in de lucht.

Mocht je zelf denken dat je besmet bent, ga dan in thuisisolatie en neem contact op met de IPV coach. Laat je testen via de GGD.

Bron- en contactonderzoek
Als iemand positief test voor het apenpokkenvirus, dan start de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) het bron- en contactonderzoek. Bij dit onderzoek probeert de GGD te achterhalen waar de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden en met wie er nog meer contact is geweest. 

Werken in een besmet gezin
​​​​​​​Hanteer bij werken in een gezin met één of meerdere besmette gezinsleden de Algemene voorzorgsmaatregelen, handhygiëne, hoest, nies en snuithygiëne uit het protocol Omgaan met besmettelijke ziekten.

Lidmaatschap en samenwerking

Lidmaatschap en samenwerking

 • Download de zorgovereenkomst met de cliënt om zorgeloos te werken. Ook alle protocollen om te kunnen voldoen aan de actuele landelijke richtlijnen en kwaliteitseisen vind je bij Kraamzorg 1op1.
 • Je krijgt een aantrekkelijk tarief als je de facturatie naar de zorgverzekeraar via Kraamzorg 1op1 laat lopen. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.
 • Wij leveren de kwaliteitsgegevens aan bij het Kwaliteitsinstituut van de door jullie geleverde en gefactureerde verzorgingen als de gegevens door jullie op tijd aan ons zijn doorgegeven. 
 • Wij adviseren en helpen de kraamverzorgenden over belangrijke informatie en wetswijzigingen. 
 • Wij ondersteunen en faciliteren de kraamverzorgenden bij het behalen van het Kiwa-keurmerk. Klik hier als de ondersteuning van Kraamzorg 1op1 wilt aanschaffen. 
 • Eind 2023 kun je ook digitaal werken via Kraamzorg 1op1
 • Bekijk hier de instructie om je AGB-code aan te vragen.
 • Bekijk hier de instructie om je aan te melden bij de Wtza.
 • Er is geen sprake van (fictieve) dienstbetrekking voor zzp'ers die werken via Kraamzorg 1op1. Wij hebben regelmatig overleg met de Belastingdienst. 

Kennis en certificering

Kennis en certificering

 • Kraamzorg 1op1 is in het bezit van het HKZ certificaat, dit geldt vooralsnog voor alle zzp'ers van Kraamzorg 1op1. Alleen voor CZ is in 2023 het persoonlijke Kiwa-keurmerk vereist. 
 • Wij zijn lid van Bo Geboortezorg en informeren de kraamverzorgenden over het laatste nieuws. Ook staan wij in contact met VWS, KNOV en Babyconnect.
 • Het volgen van (bij)scholingen is mogelijk via Kraamzorg 1op1. Ook biedt Kraamzorg 1op1 de mogelijkheid tot het bijwonen van intervisiebijeenkomsten (kraamzorgfestivals). Zo blijf je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over en binnen de geboortezorg.

Fijne communicatie

Fijne communicatie

 • Wij zijn altijd bereikbaar en behulpzaam als dat nodig is.
 • Wij hebben korte lijntjes en staan iedereen altijd vriendelijk te woord. 
 • Wij spelen in op de behoeften van de kraamverzorgenden.

Optimaal zichtbaar

Optimaal zichtbaar

 • Aanstaande moeders kunnen je gemakkelijk vinden. Het contact leggen met nieuwe cliënten is daarom erg eenvoudig. Reageer op kraamzorgaanvragen of breng je eigen gezinnen onder. 
 • Ook krijgen wij regelmatig verzoeken van verloskundigen of zorgverzekeraars, zij weten ons ook goed te vinden.